Sildajazz Onsdag 9.08

Stemningsrapport Sildajazz onsdag 9.august 2017

 

I oppholdsvær og med fin sommer temperatur trakk den tradisjonelle føråpningen av sildajazzen i Dokken over 2.100 besøkende til museumsjazz på Hasseløy. Med svingende jazz fra River Jazz & blues Band, hardtslående jump and Jive fra Jordans Drive, og vintage jazz med lidenskap og heftig energi fra «hippe» The Rad Trads var det god stemning hos publikum blant de sjarmerende trehusene til Karmsund Folkemuseum onsdag ettermiddag.

Hos Galleri og rammeverksted Hantho i sørhauggata holdt styreleder i Sildajazz Simon Nesse åpningstalen når Sigmund Olsvik stolt åpnet sin utstilling med et stort utvalg av oljemaleri og trykk. Olsvik står bak motivet til årets festivalplakat, som allerede er vist stor interesse.

Næringsminister Monica Mæland forestod den offisielle åpningen av Sildajazz 2017, og erklærte den 31.sildajazzen for åpnet i etterkant av utdelingen av Statoils Sildajazzpris. Ett stipend på 30.000kr ble utdelt til Trond Kallevåg Hansen (f.1988). «En av de mest spennende og lovende unge musikere på den norske Jazzscenen» heter det i juryens begrunnelse. Prisen ble delt ut av Ove Tungesvik i Statoil og Bjarne Dankel fra Sildajazz. Prisvinneren ble veldig overrasket og glad for prisen, «tusen takk!, dette betyr utrolig mye, flott å bli anerkjent i byen jeg vokste opp i» sa Kallevåg Hansen litt skjelvende og ydmykt i sin takketale.

Åpningskonserten under årets sildajazz var med Monty Alexander Harlem Kingston Express. Den eminente pianisten og hans fem dyktige musikere vever på en elegant måte sammen sine musikalske tråder fra Jamaica med jazz, bebop og reggie. Monty Alexander har jobbet med svært mange jazz og blues legender, og konserten i Maritim Hall var en herlig reise med jazz iblandet reggie og calypso.

Monty Alexander er en karismatisk pianist og bandleder, og den spontane applausen satt løst hos publikum. En flott åpning av årets Sildajazz i Haugesund.

Kvelden fortsatte med Ellen Andrea Wang på Teatercafeen scene. En svært positiv opplevelse! Ellen Andrea Wang blander pop elementer inn i sin jazzmusikk med stor suksess. En herlig miks av leken jazz med melodisk pop går rett hjem hos publikum. Wang er en meget dyktig musiker som sammen med Andreas Ulvo og Erland Dahlen kombinerer akustiske og elektroniske elementer som klinger herlig, og kombinasjon av røffe og vare musikalske partier gjorde dette til en flott konsertopplevelse.

På Lothe var det fullt hus når Vigdis Hjorth møtte klassekampens nyhetssjef Mimir Kristjansson til samtale rundt tema fra Hjorths roman «Arv og Miljø», og på Høvleriet ble det energisk stemning på scenen når høyenergiblåsegruppen Huntertones fortsatte jazzfesten onsdagskvelden.

Etter noen regnfulle dager var ikke Sildajazz publikum vonde å be ut i gatene. Kaien hadde rikt folkeliv langs sjøen og mellom bodene. Årets sildajazz har et mangfoldig og spennende klubb- og kro-program, og onsdag kveld bød blant annet på den anerkjente saksofonisten David Caceres, Jump and Jive Gangster bandet Jordans Drive, det hotte akustiske jazzensemblet Nairobi Trio og The Rad Trads som spiller vintage jazz og blues med lidenskap og heftig energi.

 

En flott start på festivalen, vi gleder oss til de neste dagene!