Sildajazz i koronaåret 2020

I går kom regjeringens nye retningslinjer for arrangementer med mindre enn 500 publikummere. Det er nå klart at Sildajazz, slik vi kjenner festivalen, ikke kan gjennomføres i år. Mye av det vi forbinder med Sildajazz er rett og slett ikke forenelig med den dugnaden vi alle bør bidra til – nå og i tiden fremover.

Sildajazz er trengsel i solsteiken, store utekonserter, gratiskonserter på kaien og i gatene, åpningskonserten i Dokken, krokonserter på tettpakkede utesteder, konserter på aldershjem og parader i gatene. Alt dette er goder vi ikke kan unne oss for øyeblikket.

Men det viktigste er musikken. Den er bålet vi samles rundt. Og musikken lar seg ikke tøyle av et virus. Vårt største ønske er fortsatt å kunne gi publikum store musikalske opplevelser i august. Retningslinjene som kom i går skaper muligheter, men som med alt annet etter at korona traff oss: ting vil bli annerledes.

Foreløpig er ingen av de lanserte konsertene avlyst. Situasjonen er komplisert og først i løpet av neste uke vil det bli klarlagt hvilke av konsertene som ikke kan gjennomføres. Dette jobber vi på spreng med.

Vi ser ingen grunn til å gi oss, og vi tror at publikum trenger festivalen mer enn noensinne. Vi har lyst til å tilby publikum levende musikk så fort som mulig, under de retningslinjene som gjelder. Vi ønsker ikke å la det gå et helt år til festivalen sysselsetter musikere igjen!

Til slutt, en velment oppfordring og oppmuntring: hvor flinke vi er til å vare på hverandre, holde avstand og vaske hendene, er med på å bestemme hvor mange av oss som kan møtes igjen på konsert i august!

Vennlig hilsen

Andreas R Meland – daglig leder Sildajazz