Takk for i år!

TAKK FOR I ÅR!

Den 33. Sildajazz festivalen i rekken ble gjennomført i perioden 7. – 11. august. Vi kan se tilbake på en flott festival med mange flotte høydepunkt som har engasjert publikum og byen. På tross av noe vått og surt vær deler av lørdagen, har det vært god interesse både når det gjelder salg av konsert billetter og deltagelse av et yngre publikum. Konserter for barn og eldre har alle stått på plakaten sammen med sideprosjektet Frisild. Det har vært god jazz stemning fra tidlig onsdag ettermiddag til søndag formiddag. Dager med stor variasjon av innhold og opplevelser som befester Sildajazzens plass i den norske festival floraen.

Den tradisjonelle museumsjazzen i Dokken, også kalt for den uoffisielle åpningen av Sildajazzen trakk nær 3000 besøkende til Hasseløy.  Med svingende jazz fra River Jazz & Blues Band, hardtslående jump and Jive fra Jordans Drive, og blues, folk, og swing ispedd hint av rock’n roll fra PO’ Boys var det god stemning hos publikum blant de sjarmerende trehusene til Karmsund Folkemuseum onsdag ettermiddag.

Sildajazz 2019 åpnet med det fabelaktige bestillingsverket «Sillajass» av Odin Staveland. Publikum fikk oppleve en sjangeroverskridende og særdeles dynamisk konsert i Festiviteten. Staveland og hans band leverte en nyskapende, effektfull og visuell konsert med Odins gripende stemme i fokus, og de hadde et feststemt publikum i sin hule hånd.

Equinor Sildajazzpris ble tildelt Jazzpianisten Håvard Ersland fra Vindafjord i forkant av konserten.

På DNB scenen på Indre kai fikk rundt 1500 mennesker med seg gratiskonserten med den populære norsk-svenske duoen Vidar Johnsen & Peter Nordberg som lagde folkefest på kaien. Konserten var et samarbeid med byens hoteller, utelivsbransje og Sildajazz.

 

Torsdagen var det komler og jazz på menyen. En strålende kombinasjon, som tradisjonen tro trakk mange forventningsfulle tilhørere inn i bedehuset i havgapet på Røvær. Danske Kira Martini skapte meget god stemning med sin positive energi og varme og flotte stemme.

På Rådhusplassen inviterte Sildajazz til fest, og hvilken fest det ble! Majestetisk Madrugada var i storform og den myke barytonvokalen til Sivert Høyem bar gjennom et feststemt publikum på Rådhusplassen. For et band! For en stemme!
Nattens fyrste og det eminente bandet hans, fyrte virkelig opp de 4.200 publikummerne.

Kvelden fortsatte på Byscenen der Ole Børud og hans finslepne band bød på funky, soulfull vestkystrock av ypperste merke. Et eminent band og Ole Børud i storform jazzet opp publikum, og leverte noen fantastiske vokalprestasjoner til stor fasinasjon for publikum. På Høvleriet fremstod vinner av Jazz i sikte 2019 Andrea Ådland Band uredde og sjanse villige og tok publikummet med på en vakker og behagelig musikkdramatisk reise. Gitarist og vokalist Bjørn Berge tok senere over scenen og serverte publikum bluesrock og funk musikk proppet full av energi og dynamikk.

 

Fredagen startet med barneparade der rundt 400 jazz stemte barn fra byens SFO og barnehager lo, vinket og danset seg som en «silda stim» nordover gjennom Haraldsgata ned Torgbakken og sørover kaien til DNB scenen i solskinnet.

Svein Olav Herstad Trio har vist på konserter gjennom mange år at den inngår i det definitive toppsjiktet av norske pianotrioer. Fredagens konsert på Pitters forsterket dette.

I Vår Frelsers Kirke holdt den spennende kombinasjonen Karin Krog og Magnolia Jazzband en flott konsert. Det var god stemning blant publikum som ble presentert for ulike tolkninger av New Orleans musikken.

På Staalehuset leverte Gjertruds Sigøynerorkester og Helge Jordal et fyrverkeri av en konsert fredag kveld. Her fikk et entusiastisk publikum oppleve alt fra det ville og vakre til det melankolske og sarte.

På Rådhusplassen inviterte Sildajazz igjen til fest, og først ut var Swing It DIxieband før det nye stjerneskuddet MOYKA entret scenen. Fra første tone er det klart at denne jenta har et enormt potensial. Hun leverte et energifullt show med fengende melodier og en vokal som bærer godt.

Etter scene skifte var det klart for kveldens hoved-artist Sigrid. Et glimrende band og Sigrid i toppform leverte en uforglemmelig konsert for nærmere 2900 publikummerne. Sigrid skinner gjennom hele konserten og sjarmerte i bøtter og spann, en flott kveld med en fantastisk artist som fikk hele rådhusplassen til å danse i ekstase.

Tyske Jazzanova med den amerikanske vokalisten Paul Randolph, må være noe av det herligste som har besøkt Sildajazz. De viser en fantastisk spilleglede, og er et eminent band som virkelig gav alt og groovet opp et entusiastisk publikum i Maritim Hall.

Konserten til Hedvig Mollestad Trio kan trygt sies å være den mest energifylte under årets festival. Trioen viser hvor stor kraft musikk kan ha, de rocker hardt, og viser et ekstremt «tight» samspill seg imellom på høvleriet fredag kveld. En flott konsertopplevelse!

 

Lørdagen kom med tunge regnskyer og vind. Dette la heldigvis ikke en demper på Jazzhumøret, og det var mange folk i gatene som ville oppleve jazzen. Når Street paraden startet stanset regnet, og trakk mange tilskuere til sentrum. Ledet av blant annet avtroppende festivalsjef Bjarne Dankel jr. og en dansende ordfører Arne-Christian Mohn, dro sprudlende stepp dansere og dyktige musikere med seg «hele» byen ned på indre kai. Paraden endte ved DNB scenen der Jordans Drive dro i gang ettermiddagens program av gratiskonserter.

Lørdagen fortsatte med DNB Barnejazz. Et eget festival område for barn, med blant annet underholdning, konkurranser og smaksprøver i forkant av konserten med Swing It Dixieband og Hibbi inne på Høvleriet.

I Festiviteten skapte NRK programleder Linda Eide stor stemning med sin forestilling Melodi Grand Jazz. Fra første blokkfløyte tone hadde hun publikum i sin hule hånd. Eide tok en fullsatt sal med på en underholdene og humoristisk gjennomgang av Eurovision Song Contest’s historie. Via friske innspill og frekke insinuasjoner herlig supplert av pianist Sjur Hjeltnes, samlet hun publikum til både allsang og jubel.

Fjorårets vinner av Equinor Sildajazz pris Dorothea Økland, urfremførte sitt verk «In Between Layers» på Bedehuset Bar & Bazzar. En vakker og leken konsert som inneholdt alt fra melodisk jazz til improvisert musikk med eksperimentelle lydtepper. Hun hadde med seg et helt nytt band bestående av noen av Norges ledende unge jazzmusikere.

Med Jazza pop og et stødig band åpnet Hildegunn Gjerdrem kveldens konserter på Høvleriet med sitt «Voice on Voice». Og på Byscenen låt det veldig bra, og det svingte skikkelig av Joe Rusi og Haugaland Storband.

Amerikanske Forq leverte deretter en konsert som viser et band som består av særdeles samspilte og teknisk dyktige musikere med ubegrenset kreativt musikalsk galskap som fenget publikum. Et kult nytt bekjentskap som blir omtalt som et av de større musikalske høydepunktene under årets Sildajazz.

Bo Kaspers sjarmerte publikum og leverte en fantastisk konsert til stående applaus og trampeklapp i et utsolgt Maritim Hall. Vokalist Bo Kasper Sundström bedrev en sjarmoffensiv av dimensjoner. Med sine underfundige tekster og melodiøse låter traff han publikum når han synger om livet uten å bli pretensiøs. At gruppa kan flørte med publikum var det ingen tvil om. Et klart høydepunkt under årets Sildajazz!

Årets Sildajazz har i tillegg bydd på et bredt og spennende klubb- og kro-program med 48 artister/band. I festivalens ånd har vi presentert tradjazz og swing musikk med band fra blant andre Tyskland, England, Irland, Danmark, Norge, Sverige og USA.

I samarbeid med Dahl Galleri og Rammeverksted holdt årets festivalkunstner Astrid Nilssen Wallace utstilling i Smedasundet 77 ved lille Maritim.  Nilssen Wallace står bak kunstverket som dannet utformingen av årets festivalplakat. Utstillingen har vært godt besøkt.

Flere av konsertene har vært utsolgt, og det har vært mange publikummere god stemning på kroene. De endelige tallene er ikke klare.

 

Festivalsjef Bjarne Dankel jr. går etter å ha ledet festivalen siden 2005 av med pensjon i desember, og festivalen i år var den siste med han ved roret. I de 15 årene Bjarne har ledet Sildajazz har han i svært stor grad bidratt til den suksessen som festivalen er. Med sin nytenkning og foryngelse har han tatt Sildajazz festivalen til nye høyder. Vi har stor respekt for alt Bjarne Dankel jr. har bygd opp, og det har vært en stor glede å ha en slik proaktiv leder av festivalen.

Sildajazz takker alle sine gode samarbeidspartnere som gjennom sitt engasjement gjør det mulig å kunne presentere et så stort program. Sildajazzen 2020 bli i perioden 5. – 9. august.