Program
Nyheter
Artister
Informasjon

Årets første artistslipp

17. februar 2023

Kritikerfavorittene Ane Brun, Ellen Andrea Wang og Sondre Lerche kommer alle til årets Sildajazz, som går av stabelen 9-13. august. Festivalen fortsetter også sin satsing på mat- og musikkopplevelser!

Ane Brun
I 2023 feirer Ane Brun 20-årsjubileum som artist, og det har rukket å gå ti år siden forrige konsert i Haugesund, den gang sammen med jazzbandet Tonbruket.

De mange europaturneene i de siste ti årene har tydelig demonstrert at Ane Brun er blant våre aller beste liveartister. Jubilanten har hatt en lang rekke konserter i ulike konstellasjoner – i og utenfor Skandinavia – solo, duo, med band, strykere og symfoniorkester. Festivalkonsertene i duoformat med Marte Eberson under pandemien gav mersmak, og det vi er stolte av å få presentere en konsert med duoen. Keyboardisten Marte Eberson har tidligere samarbeidet med Hedvig Mollestad, vært medlem i Highasakite, og vant i 2012 Sildajazzprisen. Vi kan ellers glede oss til flere samlealbum, splitter ny musikk, og – ikke minst - en uforglemmelig konsertopplevelse når Ane Brun feirer sine første 20 år som artist i 2023!


Ellen Andrea Wang: Closeness
Ellen Andrea Wang er en av de fremste jazzmusikerne i sin generasjon. Hun har samarbeidet med Sting, Manu Katché og Marilyn Mazur og vært en del av den Spellemannsvinnende gruppen GURLS. Er det noen som ettertrykkelig har bevist at man kan skrive hitter og fortsatt ha begge beina i jazzen, må det være bassist og vokalist Ellen Andrea Wang. Sist Ellen Andrea Wang gjestet Sildajazz var det med supergruppen GURLS og Trondheim Jazzorkester, en konsert som det fortsatt går gjetord om. Nå kommer hun tilbake med sitt kritikerroste internasjonale trioprosjekt Closeness. I trioen finner vi Wang på kontrabass og vokal, det britiske stjerneskuddet Rob Luft på gitar og den svenske meriterte Jon Fält på trommer. Fält spilte på festivalen som en del av Bobo Stensons trio i fjor. Wang har i trioen latt seg inspirere av den amerikanske bassisten Charlie Haden og skrevet ny musikk med utgangspunkt i estetikken og filosofien til Haden.

Sondre Lerche
Sondre Lerche kommer tilbake til Sildajazz! Etter hektiske turneer i Europa og Nord-Amerika, og flere av landets største sommerfestivaler, gjør Sondre Lerche bare noen få eksklusive opptredener i 2023, i kjølvannet av fjorårets ambisiøse og kritikerroste album, «Avatars Of Love». Dobbeltalbumet mottok et ras av seksere da det ble sluppet i fjor vår. NRK kalte platen «Et av tidenes beste norske album», mens også VG, Dagsavisen og Bergens Tidende ga terningkast seks. Nettavisen og Klassekampen beskrev «Avatars Of Love» henholdsvis som «en milepæl i norsk pop-historie» og «Sondre Lerches mesterverk», mens Dagens Næringsliv konstaterte at «Sondre Lerche er nå på høyde med de største». Det er duket for konserter utenom det vanlige, fra en artist som har nådd sin absolutte kunstneriske topp, over 20 år uti en usedvanlig rikholdig og allsidig karriere.

Mat og musikk
Koblingen mellom matopplevelser og musikk har fulgt Sildajazz siden starten, og er også en satsing i årene fremover. Nytt i år blir arrangementet «Jazz, mat og vin» som arrangeres i samarbeid med Lothes Mat og Vinhus. Det blir arrangementer i restaurantens selskapslokale både fredagen og lørdagen under festivalen. Billettprisen inkluderer både 4-retters meny, 5 viner, konsert og foredrag.

God mat og god vin står som alltid i fokus hos Lothes, men denne kvelden får du i tillegg musikk ved den unike multiinstrumentalisten Stian Carstensen. Sommelier, forfatter og vinjournalist Merete Bø (DN) vil fortelle om vinene hun har valgt ut til hver rett.