Program
Nyheter
Artister
Informasjon

Årets festivalartist: Nils Økland

2. juli 2021

Årets festivalartist:
Nils Økland

11. august Åpningsseremoni i Dokken
12. august Komlejazz: Nils Økland og venner
14. august Nils Økland Band
14. august Festivalkro med Nils Økland og venner
15. august Nils Økland og Paal Nilssen-Love

For første gang har Sildajazz sin egen festivalartist. Da ideen kom, dukket navnet til Nils Økland opp helt umiddelbart.

Musikeren som blir årets festivalartist, utfordres til å gjøre en serie ulike konserter gjennom festivalen. Artisten får mulighet til å vise frem ulike variasjoner av sitt virke, og festivalpublikummet får dermed en spennende bukett med konserter i fanget. Ideen er å skape et artistportrett, hvor Sildajazz-festivalen i sin helhet utgjør rammen.

Sildajazz arrangeres for trettifemte gang i år. Økland har spilt en rekke ganger på Sildajazz, helt siden festivalens tidlige år. Det går gjetord om da han og Eilif Moe spilte for køene utenfor utestedene. Deres spilleglede skapte så mye entusiasme at folk trakk bakover i køen for å høre mer av musikken deres.

Nils er Haugesunder, men han er også et verdensnavn. Han har opptrådt på scener over hele verden, og gitt ut flere plater på det tyske prestisjeselskapet ECM. Siden starten av sin karriere, har han bygget broer mellom folkemusikk, kunstmusikk og improvisasjonsmusikk. For å gi et eksempel, var han i fjor sommer programmert til både en Bach-konsert i Tyskland, og til den mer rocka Roskildefestivalen i Danmark. Dette forteller oss noe om appellen hans på tvers av alle tenkelige kategorier. Han har vært nominert til Spellemannprisen flere ganger, og i 2017 fikk han prisen for åpen klasse for albumet Lysning. Nils er også en etterspurt komponist som har skrevet musikk for film, ballett, teater og for ulike kammerensembler. Nils Økland komponerte tingingsverket til Vossajazz 2016. Verket blir utgitt på plate i forkant av årets festival.